Rymdskeppet

Det som skrivs här är ren science fiction. Ingenting är således sant.

tisdag, juni 07, 2005

Kul att köra rymdfarkost

Oj vad mycket det finns att kunna om att köra små rymdfarkoster. Man tycker ju att det bara skulle vara att gasa, svänga och bromsa men riktigt så enkelt är det inte. Man måste noga fundera ut vad det egentligen är man vill åstadkomma innan man gör något.

Ta bara en sådan enkel sak som att man kör "framåt" i en viss fart och sedan svänger 90 grader och sedan gasar på till samma fart igen. Då skulle man ju önska att rymdfarkosten kör åt det håll som nu är framåt och i den fart man valt men nix, så enkelt är det inte eller rättare sagt, jo den kör åt det hållet i den farten och åt det förra hållet i den farten rymdfarkosten hade från början samtidigt.

Det betyder således att den kör diagonalt och det är inte så kul som det kanske låter. Nåja, efter att ha tränat på det här några dagar, så börjar det trots allt att kännas som om jag faktiskt vet vad jag sysslar med bakom spakarna. Dessutom så är rymdskeppet lättkört i övrigt.

Det har ett reglage för att gasa och bromsa dvs så man åker snabbare "framåt" när man gasar och åt andra hållet så bromsas farten upp, tills man står stilla och sedan börjar farkosten backa istället och man inte sätter spaken i neutralläget.

Den har ytterligare ett sådant reglage som gör så man kan åka "upp" och "ner" på motsvarande sätt. Väldigt bra när man ska landa.

Vidare så har det ett reglage för att svänga runt sina egna axlar. Vrider man på den spaken så svänger rymdfarkosten höger/vänster. Trycker man reglaget framåt, så tippar den nosen "neråt". Trycker man reglaget åt höger, så lutar den högra sidan "neråt".

Vad man än gör så måste man själv också se till så farkosten slutar att göra det man bett den om. Så om man ber den att rotera åt höger, så måste man således vrida spaken åt vänster för att den ska sluta rotera åt höger.

Det låter kanske rätt komplicerat och det var det också i början men nu börjar det kännas som om rymdfarkosten gör det jag vill att den ska göra. Det gäller bara att få en "aha-upplevelse" och förstå hur man ska tänka, så är det faktiskt väldigt enkelt.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem